×
Temps de lectura 2 min.

Es coneix com pressió arterial la pressió que exerceix el cor sobre les artèries perquè aquestes condueixin la sang cap als diferents òrgans del cos humà. La pressió màxima s'obté en cada contracció del cor i la mínima, amb cada relaxació. Amb la hipertensió, s'exerceix una resistència major sobre el cor, augmentant la seva massa muscular.

Es considera una tensió elevada per sobre de valors 140 / 90mmHg (en diabètics 130 / 80mmHG).

Hi ha situacions en què la pressió arterial pot elevar-se de forma transitòria, un esforç físic, un canvi de temperatura (el fred), emocions fortes, el dolor o la por. Parlem d'hipertensió quan es detecta de forma crònica i continuada.

Una tensió arterial elevada de forma permanent, les artèries acaben patint danys, com poden ser problemes cardíacs (infart, angina o insuficiència cardíaca), renals (una insuficiència que, en alguns casos, pot acabar en diàlisi) i cerebrals (hemorràgia o infart cerebral i, a la llarga, demència).

Quan a la hipertensió s'afegeixen altres factors de risc cardiovascular com el colesterol elevat, el tabaquisme o la diabetis, les possibilitats de complicacions cardiovasculars no se sumen sinó que es multipliquen.

Com es pot prevenir i tractar la hipertensió arterial?

Mesura de la tensió arterial periòdicament. Si aquesta és elevada, han de consultar un professional sanitari.Hi ha certes condicions que s'han de complir per mesurar correctament la tensió arterial:

  • S'ha d'estar còmodament assegut durant com a mínim 5 minuts.
  • No haver fet cap exercici físic previ ni haver patit cap situació d'angoixa, estrès o nervis.
  • No haver fumat, pres cafè ni begut alcohol 30 minuts abans.
  • El braçal ha d'estar a nivell del cor.
  • La temperatura de la cambra ha d'estar al voltant dels 21º i no hi ha d'haver sorolls ambientals.
  • La Tensió Arterial segueix un ritme circadiari, té un màxim a les 4-5 de la tarda i un mínim a les 5-6 de la matinada.
  • No haver menjat de forma abundant com a mínim una hora abans.
  • No estar físicament esgotat ni cansat.

Dieta saludable, reduir la ingesta de sal a menys de 5 g al dia (una mica menys d'una cullereta de cafè), menjar cinc porcions de fruita i verdura al dia i reduir la ingesta total de greixos, especialment els saturats.

Realitzar activitat física de forma regular al menys 30 minuts al dia.

Mantenir un pes normal, cada pèrdua de 5 kg d'excés de pes pot reduir la tensió arterial sistòlica entre 2 i 10 punts.

• Evita el consum de tabac i alcohol.

Gestionar l'estrès, per exemple mitjançant meditació, exercici físic adequat i relacions socials positives.

• Si ja tens un tractament farmacològic amb hipertensius, encara que la pressió arterial s'hagi normalitzat no cal deixar de prendre mai la medicació. Complir estrictament el tractament i intentar mantenir sempre l'horari d'ingesta de les pastilles i consultar al doctor si el tractament no obté resultats.

La prevenció i la detecció precoç són molt importants per minimitzar el risc de patir una malaltia cardiovascular.

Preu