×
Temps de lectura 2 min.
La Diabetis –diabetis mellitus– és una malaltia en la qual el nivell de glucosa (sucre) de la sang es troba alterat, el cos és incapaç de metabolitzar-la bé.
La glucosa l’obtenim dels aliments. La hormona insulina és l'hormona que controla la quantitat de glucosa a la sang, ajuda la glucosa a introduir-se a les cèl·lules i, un cop dins, s’utilitza com a combustible del cos. Aquesta hormona se sintetitza al pàncrees. En el cas de la diabetis, el pàncrees no sintetitza la quantitat d'insulina que el cos humà necessita, l'elabora d'una qualitat inferior o no és capaç d'utilitzar-la amb eficàcia.
Símptomes que es poden presentar en cas de Diabetis:
- Orinar amb freqüència (sobretot a la nit).
Augment de la gana i molta set.
Pèrdua de pes, debilitat i cansament.
Visió borrosa
Talls o rascades que no cicatritzen o que costen més en cicatritzar.
Picor o entumiment de les mans i peus.
Infeccions freqüents a la pell, les genives o la bufeta.
Existeixen 2 tipus de Diabetis
1. Diabetis tipus 1: En aquest grup, no es produeix o es produeix molt poca insulina, la majoria de les cèl·lules del pàncrees  estan destruïdes. Apareix abans dels 40 anys, i amb freqüència durant la infància. Cal tractar-la amb insulina “punxada” i amb dieta.
2. Diabetis tipus 2: L’organisme no produeix prou quantitat d’insulina o no l’aprofita correctament. Apareix després dels 40 anys. Amb una dieta saludable i evitant el sedentarisme es podria controlar els nivells de glucosa encara que molts cops és necessaària l'administració de medicaments pel seu control. 
3. Diabetis gestacional: Afecta algunes dones embarassades, sobretot durant el segon i tercer trimestre, i generalment desapareix després del part.
És molt important mantenir uns hàbits saludables, com ara seguir bona alimentació i un estil de vida actiu. Una diabetis no controlada o la mateixa evolució de la malaltia poden afectar la qualitat de vida del diabètic, patir malalties cardiovasculars, insuficiència renal, infarts cerebrals, el sistema nerviós també es pot veure afectat, produint una disminució de sensibilitat als peus afavorint l’aparició d’úlceres,  infeccions o deformacions que poden acabar en la necessitat d’amputar.
CONSELLS I RECOMANACIONS
Seguir una alimentació saludable:
- Prendre oli d’oliva verge és el millor oli per a la salut. 
- Verdures, hortalisses i fruita són una font de vitamines, fibra i aigua. 
- Menjar més pollastre que  carn de vedella (la carn vermella conté greix saturat, perjudicial per a les artèries i el cor).
- El pa, la pasta i l’arròs és millor consumir-los integrals.
- Mantenir un pes adequat. El sobrepès pot ser risc de diabetis.
- Evitar el sedentarisme, realitzar exercici físic regularment,  mínim 30 minuts al dia.
- Dormir entre 7 i 9 hores,  ajuda el cos a regular el metabolisme.
- Fes 3-4 àpats al dia.
- Utilitzar mètodes de cocció saludables i sobretot variats: vapor, forn, planxa i guisat.
- Evita el consum de tabac. 
UN CONTROL INTENSIU DE LA GLUCÈMIA, LA TENSIÓ ARTERIAL I EL COLESTEROL DISMINUEIXEN TOTES LES COMPLICACIONS QUE POT COMPORTAR LA DIABETIS.
Preu