×
Temps de lectura 1 min.

QUÈ SABEM DE LA MENOPAUSA?

El nostre organisme redueix gradualment la seva producció d'estrògens. Aquestes "hormones sexuals femenines" són les encarregades de la fertilitat i també tenen un paper important en molts altres processos fisiològics.

La reducció dels nivells d'estrògens provoca una retirada progressiva de la menstruació. En aquest període de premenopausa comencen a aparèixer els primers símptomes fins arribar a la retirada total de la menstruació.

Experimentar certes molèsties a la menopausa és normal.

Símptomes comuns de la menopausa

Canvis en la menstruació. Passen a ser irregulars, més curtes o llargues que abans i amb una major o menor pèrdua de sang del que era habitual.

• Fogots. Les calors sobtades són un dels símptomes de la menopausa més coneguts. Pots sentir molta calor de cop i volta i es pot experimentar en qualsevol moment del dia, també són freqüents els suors nocturns.

Sequedat vaginal. La mucosa vaginal perd part de la seva capacitat de lubricació natural causant molèsties com picor, irritació i dolor en les relacions sexuals. L'ús de gels íntims hidratants i lubricants poden ajudar a combatre la sequedat.

Infeccions íntimes. Cistitis o Vaginitis. Els canvis hormonals poden arribar a desequilibrar la flora vaginal i a produir aquests transtorns.

Incontinència. Pèrdua del control de la bufeta, els teixits de la vagina i el tracte urinari poden assecar-se i fer-se més fins i menys elàstics amb l'edat. Generalment, això es tradueix en la impossibilitat de controlar l'orina en certs moments a l'hora de fer exercici, riure o esternudar.

Insomni. Els canvis hormonals, físics i psicològics que experimenten les dones durant aquesta etapa, solen alterar la son. Mantenir una rutina diària, evitar migdiades llargues i realitzar sopars lleugers són mesures que afavoreixen un millor descans.

Falta de desig sexual. La baixada de la libido o pèrdua d'interès pel sexe és una situació que comparteixen moltes dones en la menopausa.

Canvis d'humor. Major irritabilitat o ansietat.

Canvis en la composició corporal. Pèrdua de massa muscular i augment de pes.

• Poden aparèixer problemes de memòria, cansament, dolor en les articulacions, cefalees i palpitacions.

Molts dels símptomes descrits anteriorment poden millorar amb canvis en l'estil de vida i certes cures o bé, si es requereix, amb tractaments farmacològics.

Preu