×

OMICRÓN

Portem prop de dos anys de pandèmia i seguim amb una onada darrere l'altra. L'impacte és menor quant a epidemiologia i hospitalitzacions gràcies a les vacunes.

Fa unes setmanes es va detectar una nova variant anomenada OMICRÓN (B.1.1.529) aquesta variant presenta més de 30 mutacions al gen de l'espícula, diverses de les quals s'han relacionat prèviament amb augment en la transmissibilitat i disminució en la capacitat de neutralització dels anticossos.

És molt més contagiosa que la variant Delta i de caràcter més lleu, no vol dir que causi menys morts: si creix a una velocitat tan alta, si hi ha molts casos en molt poc temps, hi pot haver més morts.

La majoria dels símptomes són com els d'un refredat comú"

  • Febre.
  • Mal de cap.
  • Dolor de gola, tos
  • Secreció nasal i esternuts.
  • Fatiga, i cansament.

Quan triga a contagiar un infectat?

Amb Òmicron, el seu període d'incubació és més curt s'estableix en 3 dies, en comparació amb la mitjana de 5 dies d'altres variants. Es multiplica 70 vegades més ràpid que la variant delta, una persona exposada només necessita tres dies per presentar símptomes i donar positiu en un test.

Mesures recomanades per reduir-ne la propagació:

- Mantenir una distància d'almenys un metre de la resta de persones,

- Portar una màscara ben ajustada,

- Obrir les finestres per ventilar els espais tancats,

- Mantenir netes les mans,

- Tossar i esternudar en la flexura del colze o en un mocador d'un sol ús

- La vacunació continua sent fonamental per reduir la propagació i la freqüència quadres greus. Una persona vacunada té un 50% de probabilitat inferior de contagiar-se que una persona no vacunada. Els no vacunats tenen una càrrega viral molt més gran i per això contagien més gent i disseminen més la malaltia. A més, com està demostrat, pateixen una Covid molt més greu.

- Les proves utilitzades actualment per detectar una infecció activa (PDIA) estan basades en:

  • Detecció d'antígens amb test ràpid d'antígens.
  • Detecció d'ARN viral mitjançant una RT-PCR o una tècnica molecular equivalent.

En el cas de fer-se el test d'antígens després d'haver estat en contacte amb un positiu i que sortís negatiu, aquesta prova s'ha de repetir als 5 dies o, fins i tot, als 8 dies.

Segons experts, el moment ideal és entre els 6 i 8 dies des de l'inici dels símptomes. Si es recull massa tard o més aviat, poden donar falsos negatius.

A Sud-àfrica ia tot el món, els investigadors estan fent estudis per conèixer millor molts aspectes de la variant òmicron i continuaran informant dels resultats que obtinguin a mesura que estiguin disponibles.