×

AL.LÈRGIA SOLAR

Amb l'arribada del bon temps els dies s'allarguen, vestim peces més lleugeres i les exposicions al sol són molt més freqüents. Per a algunes persones això vol dir retrobar-se amb la seva al·lèrgia solar…

És una reacció de la pell causant picor, vermellesa i granits, després de les primeres preses de contacte amb el sol, sobretot a la primavera o principis d'estiu.  Apareix en zones exposades al sol com són els braços, les cames o l'escot, encara que poden aparèixer també en altres parts del cos.

Normalment apareix poques hores després d'haver estat exposat al sol i, conforme la pell “s'acostuma”, va disminuint la reacció, per la qual cosa els brots en ple estiu no són tan habituals.

Aquest tipus de malalties cutànies són conegudes com a fotodermatosi, la més comuna és “l'erupció polimorfa solar”. Les defenses de la pell interpreten la radiació com un atac i reaccionen provocant aquests símptomes.

Pot afectar a tot tipus de pells (clares o fosques) i pot començar a qualsevol edat, especial cura en persones amb:

Major risc de dany solar (fotodermatosi, urticària solar…) o que estiguin sota tractaments fotosensibilitzadors (anticonceptius).

Una exposició solar incontrolada pot produir cremades solars, ia llarg termini, aparició de taques i arribar a produir càncer de pell.

Com preparar-nos i tractar l'al·lèrgia solar?

És important seguir uns bons hàbits de foto protecció:

Es recomana començar a aplicar fotoprotectors específics per a al·lèrgies solars 15 dies abans de la primera exposició solar i continuar amb la seva aplicació durant els mesos destiu.

Protecció solar física: protegir-te del sol amb roba i utilitzar complements com les gorres i les ulleres de sol.

Foto protecció tòpica: cremes amb filtres que protegeixen davant de les radiacions solars.

Nutriprotecció: complement alimentari oral, ajuda a prevenir els danys solars des de l'interior, amb antioxidants per combatre l'estrès oxidatiu causat per la radiació solar i reforça les defenses de la pell.

Davant de qualsevol tipus de reacció de la pell inusual, acudeix al teu dermatòleg/òloga.