×

PER QUÈ APAREIXEN LES TAQUES SOLARS A LA PELL?

La nostra pell en entrar en contacte amb el sol produeix melanina, que és una protecció que el cos genera en contra dels raigs UV.

Les taques apareixen quan la producció de melanina augmenta de manera anormal i quan la melanina sobreproduïda no es distribueix uniformement sobre la superfície de la pell. Això fa que s'acumuli en determinats punts i formi marques antiestètiques.

Hi ha diferents factors que poden influenciar en la seva aparició (tipus de pell, tendència genètica, alguns medicaments, canvis hormonals en dones embarassades o inflamacions a la pell per petits traumes).

No totes les taques són iguals, les taques més comunes són els llentiscles i el melasma.

- Llentiscles, taques planes sense relleu que apareixen com a conseqüència d'un augment en l'activitat dels melanòcits.

- Melasma, taques difuses a la zona del front i les galtes associades a canvis hormonals (embaràs, presa d'anticonceptius) o per determinats fàrmacs. Empeoren amb l'exposició solar i són més freqüents en dones.

La taca és només són un 10% de la lesió hiperpigmentada de manera que hi ha el 90% que no podem veure a simple vista. Per tant, és important revisar-les, ja que són un senyal d'alerta a possibles complicacions cutànies com el melanoma.

Consells per combatre les taques solars

Beu aigua, la pell deshidratada pot debilitar les defenses naturals contra els raigs solars. Després de l'exposició solar aplica't un after sun, per proporcionar una hidratació extra a la teva pell.

Exposició solar amb precaució, és imprescindible utilitzar a diari un fotoprotector específic amb elevada protecció.

Des de la farmàcia podem recomanar-te:

- FotoUltra 100 ISDIN Active Unify i FotoUltra 100 ISDIN Spot Prevent són una gamma específica per a la correcció i/o prevenció de les taques solars, oferint més protecció UVA que el mínim requerit en un protector solar SPF50+. Per obtenir bons resultats es recomana fer-lo servir durant un període mínim de 3 mesos.
- Photoderm M SPF 50+ de BIODERMA- Protegeix, aclareix i unifica la pell ajudant a prevenir el melasma, la recurrència i noves taques d'hiperpigmentació.

Evita les llargues exposicions al sol, sobretot a les hores de major radiació solar (12 a 16h). Aplicar la crema 30 minuts abans de l'exposició al sol i reaplicar la crema cada 2 hores o després del bany, la suor….

Utilitzar ulleres de sol, para-sols, gorra o barret o roba.

Acne. Les marques d'acne es poden complicar amb el sol. En tocar-los pots agredir els queratinòcits o produir un trencament capil·lar alterant l'activitat del melanòcits i produir una taca.

Retinol. Els retinoides proporcionen més sensibilitat a la llum solar, per això si utilitzes cremes o medicaments amb retinoides evita l'exposició solar directa i intenta utilitzar-los a la nit i durant el dia amb una fotoprotecció elevada.

Dieta. És important mantenir una dieta equilibrada amb fruites i verdures per evitar l'aparició d'algunes taques a la pell. Aliments que contenen betacarotens com la pastanaga. També introdueix aliments rics en licopè a la teva dieta, com el tomàquet, i no oblidis els aliments rics en antioxidants com les nous o el te verd.

Autoexplora't i vigila les taques i si notes alguna anomalia, com un canvi en el color, asimetria o qualsevol alteració, no ho dubtis i visita el dermatòleg.