×

LA DIARREA

Parlem de diarrea amb l'aparició de deposicions d'excrements no formades o líquides amb una freqüència 3 o més vegades al dia. Hi ha excepcions en deposicions freqüents de femta de consistència sòlida, «pastosa» en lactants, en aquests casos no es consideraria diarrea.

La diarrea s'origina cunado hi ha infecció en el tracte digestiu, pot estar ocasionada per diferents patògens (virus, bacteris paràsits i fongs). Es pot transmetre a través dels aliments o aigua de consum contaminats, o bé d'una persona a una altra.

Les diarrees es classifiquen en tres tipus: diarrea aguda, diarrea persistent i diarrea crònica.

Diarrea aguda tres o més evacuacions líquides o semilíquids en 24 h o de al menys 1 amb presència d'elements anormals (moc, sang, pus ...) la seva durada sol ser de 3 a 6 dies amb un màxim de 2 setmanes. Es pot veure acompanyada de nàusees, vòmits, febre o dolor abdominal.

Existeixen 3 tipus de diarrea aguda:

  1. Diarrea aguda líquida, és la més freqüent i la de major mortalitat, i es caracteritza per l'expulsió freqüent d'excrements líquides que porten a la deshidratació i la mort. Pot anar acompanyat de nàusees, vòmits, febre, cansament o anorèxia.
  2. Diarrea aguda disentèrica o amb sang, es presenta sang visible en les deposicions i pot anar acompanyada de febre, pèrdua de pes ràpida, còlics o tenesmos.
  3.  Diarrea del viatger És comú en les persones que viatgen a països en desenvolupament i pot manifestar-se com diarrea líquida o disentèrica.

Diarrea persistent, diarrea líquida o amb sang i dura més de 13 dies. Sol anar acompanyada d'una pèrdua de pes i pot produir deshidratació. A diferència de la diarrea crònica, és d'origen infecciós.

Diarrea crònica (DC) és una afecció de llarga durada i de causa no infecciosa, com la sensibilitat a l'gluten o altres trastorns metabòlics hereditaris.

Tractament

En diarrees agudes, rehidratació oral. Passades les 24h si hi ha milloria afegir dieta astringent amb arròs bullit, pollastre, poma sense pell, peix bullits, pernil dolç i pa blanc torrat.

Si la diarrea persisteix, en funció del grau de deshidratació el metge hauria de valorar la implantació endovenosa, o l’ús d'antibiòtics.

Com a tractaments coadjuvants recomanarem l'ús de probiòtics. Ayuden a restablir la flora intestinal.

Lactobacillus GG, s'ha demostrat que són efectius en diarrees agudes, víriques i idiopàtiques.

Saccharomyces boulardii, s'ha demostrat que són efectius en diarrees agudes i diarrees bacterianes.