×
Temps de lectura 2 min.

La psoriasi és una malaltia inflamatòria del sistema immunitari, els limfòcits T que són els encarregats de protegir el cos contra infeccions i malalties, s'activen indegudament provocant una dilatació dels vasos sanguinis de la pell i proliferació d'un tipus de cèl·lules de la pell trucades "queratinòcits".

En conseqüència, s'accelera el procés de renovació cel·lular de l'epidermis donant lloc a l'aparició de lesions vermelloses escamoses preferentment en colzes, genolls i cuir cabellut.

Causen picor i fins i tot dolor. Sol manifesta en brots amb períodes de millora i de remissió o empitjorament. I no és contagiós.

Factors de risc per desenvolupar psoriasi:

Hi ha predisposició genètica en un 30-40% dels casos.

Infeccions. La psoriasi en gotes apareix amb freqüència poc temps després d'una faringitis per estreptococ.

Estrès. La psoriasi sol empitjorar en èpoques de més estrès i millorar en vacances.

Tabac. augmenta el risc de psoriasi, pot tenir un paper en el desenvolupament inicial de la malaltia.

Canvis en el clima que ressequen la pell.

Medicaments. Per exemple, beta-bloquejants o sals de liti.

Cops o traumatismes. Alguns pacients desenvolupen lesions de psoriasi en zones de la pell en les que han patit algun trauma o rascat amb anterioritat.

Com podem prevenir i / o millorar la psoriasi?

1. Cuida la teva alimentació. Realitza una dieta baixa en calories, disminuir el consum de carns i greixos animals; i consumeix abundantment fonts d'àcids grassos omega 3 (salmó, verat, arengada, sardina, i / o fonts afegides a aliments, com lactis, margarines).

2. Cuida la teva pell. Mantingues una higiene i hidratació diària. Per reduir la sequedat i la picor pots utilitzar productes emol·lients, per la seva hidratació pots utilitzar locions per suavitzar i augmentar l'elasticitat de la pell, evita l'ús de colònies o perfums directament sobre ella, ja que la sequedat, a més de causar picor i irritació , pot empitjorar la psoriasi.

3. Evita els gels i xampús agressius, així com les esponges o altres estris (guant de crin, manyoples, raspalls, etc.) que puguin irritar la superfície cutània. 3. Utilitza calçat còmode en els casos de psoriasi plantar, evitant rascades. Evita peces de llana o fibres artificials.

4. Retalla bé les ungles i evita les manicures que puguin danyar la seva superfície; i utilitza cosmètics adequats.

5. En l'afaitat, abans i després utilitza una crema emol·lient, calmant i reductora de la descamació.

6. El sol és beneficiós per a la psoriasi, ajuda a frenar la hiperproliferació de cèl·lules a la placa. Exposar-se a el sol, sempre amb fotoprotecció mínim de 30FFPS.

7. Tractament tòpic (locions, ungüents, cremes i xampús). S'utilitzen sobretot corticoides tòpics, substàncies derivades de la vitamina D, retinoides tòpics, brees i quitrans, àcid salicílic i urea. El seu objectiu és reduir la inflamació i el reemplaçament cel·lular, reduir l'activitat de el sistema immunitari, descamar la pell i destapar els porus i suavitzar la pell.

8. Consulta al teu dermatòleg.

Preu